تری گلیسریدها بطور مولکول کامل جذب نمی شوند. چربهای مواد غذائی ابتدا در روده به کمک املاح صفراوی و آنزیم های لیپاز لوزالمعده هیدرولیز شده برخی از اسیدهای چرب آنها آزاد می شوند و به شکل منو و دی اسیل گلیسرول و اسید چرب، از غشاء روده عبور کرده و وارد سلول روده شده و در سلول دوباره به تری گلیسرید تبدیل می شوند و از طریق مسیر لنفاوی وارد کبد و سپس وارد گردش خون می شوند.
چربهای گوارشی در جریان خون بصورت لیپوپروتئین شیلومیکرون که حاوی مقادیر زیاد تری گلیسرید است منتقل می شوند.
اسیدهای چرب آزاد کمتر از 12 کربن مستقیماً از طریق ورید باب با اتصال به آلبومین وارد کبد شده اما سایر اسیدهای چرب از طریق مسیر لنفاوی وارد جریان خون می شوند.
در نتیجه اگر اختلال در مسیر لنفاوی بوجود آید جذب چربی و جذب ویتامینهای محلول در چربی دچار اختلال می شود.
آنزیم اصلی در جذب و هضم تری گلیسریدها لیپاز است که دو نوع لیپاز وجود دارد.
1-لیپاز معدی-زبانی
2-لیپاز پانکراسی
1-لیپازمعدی-زبانی
این لیپاز در PH 4 تا 5 فعالیت می کند.
باعث جدا شدن اسیدهای چرب کوتاه و متوسط از تری گلیسریدها می شود.
این نوع اسیدهای چرب در چربی شیر به مقدار زیادی وجود دارد.
در نتیجه این لیپاز در دوران کودکی اهمیت دارد.
محصول اثر لیپاز معدی-زبانی دی اسیل گلیسرول(DAG) است.
2-لیپاز پانکراسی
این لیپاز در PH 7 تا 8 فعالیت دارد.
لیپاز پانکراسی دو اسیدهای چرب با زنجیره بلند را در موقعیت 1و3 تری گلیسریدها جدا می کند.
محصول اثر لیپاز پانکراسی 2-منواسیل گلیسرول است.
لیپاز پانکراسی برای عملکرد نیاز به کوفاکتوری بنام کولیپاز دارد که توسط پانکراس تولید می شود.
کولیپاز مانع مهار شدن لیپاز پانکراسی توسط نمکها و اسیدهای صفراوی می شود.
اگر تولید نمکهای صفراوی یا ترشح آنها دچار اختلال شوند هضم و جذب چربیها و ویتامینهای محلول در چربی دچار اختلال می شود نهایت چربی در مدفوع دفع شده که به آن استئاتوره می گویند.
درباره این سایت